Materia dhe ideja jane dy gjera qe ne fakt duhet te jetojne ne harmoni, po ja fatkeqsisht nuk eshte gjithmone ashtu. Materia sipas Marksit eshte:Ajo kategori filozofike qe i jepet njeriut ne ndijimet e tij dhe ekziston objektivisht dhe pavaresisht shqisave tona te perceptimit. Per ti konkretizuar dhe thjeshtezuar keta dy komponente shembulli me i mire eshte truri dhe mendimi. Truri eshte nje mase dhjamore e mbushur me miljarda neurone qe nuk do te kishte ndonje vlere te vecante pa produktin mendim. Ne kete rast mendim eshte ideja.
Neper vendet tona fatkeqsisht ky ekuiliber ka anuar nga materia. Materialistet e shohin ceshtjen nga prizmi i tyre, psh ata thone: paraja eshte para dhe ka absolutisht te njejten vlere , e nxjerre kjo e fundit nga puna ose hajdutlleku. Kjo nuk ndryshon aspak vleren e parase. Shpesh perdoret edhe nje argument tjeter: ai qe ka bere para ,do te thote qe eshte i zoti se zoteia e ben parane ,pavarsisht menyra