Thuhet se eshte me mire te heshtesh, sesa te kundershtosh hapur perpara femijeve per nje mase
pedagogjike qe nuk te pelqen. Ne menyre te vecante,
kjo eshte e vlefshme ne familje. Sa grindje do ishin
shmangur nese te dy prinderit do perpiqeshin ta perqa-
fonin kete ide?!
Natyrisht, edhe ne ciftet me te persosura nuk do ishte
e mundur te kerkonin perputhje mendimesh ne te gjitha
temat, vecanerisht ne ato te edukimit. Nje gje e tille
do te kerkonte humbjen e njerit nga te dyve perpara
tjetrit. Kjo do ishte e padeshirueshme dhe paralelisht
e rrezikshme e qe me vone do shkaktonte rreziqe te
tjera. Pikepamjet e ndryshme te ciftit jane te gabuara
vetem kur perfundojne ne grindje.

Sa here kembengulja e nenes ose e babait ashperson
inatin e femijes dhe nuk gjendet askush te nderhyje qe
te ndryshoje atmosferen. Por, ky ndryshim i eshte i
lehte te realizohet, kur prinderitjane te gatshem te
bien dakord ose te perdorin natyrat e tyre te ndryshme
te karakterit dhe te zakoneve kundrejt femijes.
Embelsia dhe qendrueshmeria, manovrimi dhe
papajtueshmeria, bindja dhe detyrimi kombinohen pa
ardhur kurre ne kundershtim. Shohim qe njeri e terhoqi
me teper litarin sesa duhet. Kemi mundesine e cmuarte
nderhyrjes se tjetrit. Shpesh, ne thellesine e
ashpersise se femijes, ne kundershtimin inatci te
tij, dallojme nje nevoje te madhe per dhembshuri, nje
kerkim te zjarrte per dashuri per shembull ne kohen e
lindjes se nje femije tjeter ne familje ose ne nje
disfate ne shkolle.

Nese ne rremujat e tij, qe shpesh here behen
te medha, pergjigjemi me buzeqeshje, do te lejojme te
krijohet nje pershtypje e gabuar, qe do te merret si
inkurajim per ashpersine e tij. Nese njeri nga
prinderit p.sh babai arrin te mbetet larg episodit ose
te beje sikur s'e vuri re, atehere asgje nuk do ta
pengoje, ne kete cast te cmuar qe t'i tregoje rebelit
te vogel dashuri, ta rrethoje me besim, t'ijape
fitoren qe e ka kaq nevoje, qe te rigjeje sigurine dhe
te fitoje qetesine e tij.
Uniteti i prinderve shton autoritetin, ijep lirshmeri
levizjeve e tyre, krijon siguri dhe do thoshim, krijon nje
dinjitet qe prek dhe fuqizon femijet. Sot, qe gjithcka
rreth nesh lekundet, femijet kane nevoje qe te ndjejne
ne shtepite e tyre sigurine qe buron nga uniteti i
prinderve
.