Kjo eshte lista me 10 zakonet me te shpeshta por teper te rezikshme per shendetin mendor:

1. Pa mengjes

Njerezt te cilet nuk hane mengjes, kane nivele te uleta sheqeri ne gjak. Kjo con ne furnizimin e pamjaftueshem te trurit me ushqyes.

2. Tejngopja

Tejngopja shkakton forcimin e arterieve te trurit, duke ulur ne kete menyre fuqine mendore.

3. Duhanpirja

Shkakton tkurrje te shumefishte te trurit dhe gjithashtu mund te jete shkak per semundjen Alzheimer.

4. Konsumi i larte i sheqerit

Shume sheqer nderpret thithjen e proteinave dhe ushqyesve te tjere dhe mund te nderhyje ne zhvillimin jo normal te trurit.

5. Ndotja e ajrit

Truri eshte konsumatori me i madh i oksigjenit ne trupin tone. Thithja e ajrit te ndotur zvogelon furnizimin e trurit me oksigjen, duke sjelle renie te efikasitetit.

6. Pagjumesia

Gjumi lejon trurin tone per te pushuar. Privimi afatgjate i gjumit pershpejton vdekjen e qelizave te trurit.

7. Mbulimi i kokes gjate gjumit

Fjetja me koken mbuluar rrit perqendrimin e dioksidit te karbonit dhe ul perqendrimin e oksigjenit, cka mund te shkaktoje demtime te trurit

8. Sforcimi i trurit gjate semundjeve

Puna e rende dhe studimi gjate semundjeve te ndryshme mund te shkaktoje renie te efektshmerise se trurit dhe ta demtoje ate.

9. Mungesa e mendimeve stimuluese

Te menduarit eshte menyra me e mire per te stervitur trurin tone. Mungesa e mendimeve shkakton tkurrjen e trurit.

10. Mungesa e dialogut

Bisedat intelektuale promovojne efikasitetin e trurit.