Kerkuesit e Universitetit te Kembrixhit kane bere nje zbulim interesant qe mund te ndihmoje NASA-n, e cila ka planifikuar ndertimin e nje baze te perhershme ne Hene.

Shkencetaret e ketij universiteti kane zbuluar nje menyre per te perfituar oksigjen nga guret e Henes. Sistemi derivon nga nje proces elektrokimik te cilin profesor Derek Fray nisi ta studioje disa vite me pare duke marre metale te pastra nga oksidet metalike qe ndodhen me shumice edhe ne siperfaqen e Henes.
Metodologjia e perdorur tek oksiduesit tokesore sherben per te krijuar metale te paster dhe ne kete menyre clirohen okside qe bashkepunojne me karbonin ne nje proces anhidrik karbonik.
Duke u nisur nga kjo metodologji, Fray pa mundesine e izolimit te oksigjenit qe prodhohej dhe leshimin e tij ne gjendje te paster. Keshtu, pas shume vitesh kerkime ai arriti te prodhoje oksigjen te paster.