Shqiponja dykrenore nga bizanti, deri ne ditet tona

E Merkure, 07 Nentor 2007


Rikthehet serish prane lexuesit studiuesi i heraldikes, Jaho Brahaj. Teza e lashtesise se shqiponjes dykrenore, emblema dhe simboli i flamurit te kombit ka me shume se dy shekuj, qe eshte vene ne qender te vemendjes se dijetareve te huaj dhe atyre shqiptare. Brahaj me “Flamuri i kombit shqiptar” nuk merr persiper te thote fjalen e fundit, apo te mbylle kete kapitull te shume debatuar dhe te lakuar ne variante te ndryshme. Perkundrazi, me nje vertetesi shkencore dhe profesionalizem ai percakton qartazi rrugen neper te cilen ka udhetuar deri ne ditet e sotme simboli yne kombetar, dhe shqiponja dykrenore ne vecanti. Kjo perpjekje eshte i pari i ketij lloji, i trajtuar ne fondamentin e saj duke zberthyer shume enigma, duke e davaritur kultin e shqiponjes nga hipoteza dhe supozimet. Duke e kendveshtruar ne spektrin e disiplinave te ndryshme shkencore, si mitologjia, etnologjia, trashegimite, ai guxon te hedh drite mbi lashtesine e emblemes se flamurit kombetar. Gjithashtu ai ndricon dhe problemet e etnogjenezes duke hapur shtigje te reja per hulumtime te metejshme. Eshte e para here, qe ne librin “Flamuri i kombit shqiptar” eshte mbeshtetur kryesisht ne strukturat shpirterore e materiale te krijuara nder mijevjecare nga populli, te ruajtur e trasheguar, te dokumentuar nga kultura materiale: ne hajmali, ornamente, qendisma, tekstile popullore, stoli metalike, gdhendje ne gur, ne dru etj. Hulumtimi i autorit per kete monografi perfshin te gjithe trashegimine e objekteve arkeologjike me kete teme, te ruajtur ne truallin ballkanik e te botuar nga studiues tane dhe te huaj.